1994 – 2012: Geref. Mannenkoor IJsselmond in Hasselt
1991 – 2000: Urker Zangers op Urk
1971 – 1992: Laus Deo in Ommen
Roelof Elsinga begon op 17-jarige leeftijd als dirigent bij het toenmalige Geref. Gem. Koor Tot ’s Heren Lof in Groningen. Regelmatig trad het koor op voor een stampvolle (1200 zitplaatsen) Noorderkerk.
Tijdens zijn militaire diensttijd, onder andere in Blerick, werd hij 2e dirigent en begeleider van het Limburgs Soldatenkoor. In die periode werd de eerste grammofoonplaat gemaakt waaraan hij meewerkte. Er zouden nog tientallen volgen…
Verder was Roelof Elsinga verbonden aan Zingt Gode Lof (Mariënberg), Com nu met Sangh (Zwolle), Te Deum Laudamus (Heemse-Hardenberg) en Geref. Mannenkoor Het Vechtdal (Hardenberg).
(Onderstaande informatie treft u aan op hun site)
Roelof Elsinga: dirigent van 1991 tot 2000
Na het plotselinge overlijden van dirigent Frits Bode in juni 1990, probeerden de ,,Urker Zangers” de draad weer op te pakken. Het mannenkoor kreeg contact met Roelof Elsinga uit Ommen. Elsinga leidde aanvankelijk de repetities om het koor tijdelijk te helpen, maar deze samenwerking beviel zo goed dat Elsinga tot nieuwe dirigent benoemd werd, en dirigeerde het koor tot 2000. Roelof Elsinga (1945) kreeg zijn orgelopleiding van Luit Doornbos en Evert Westra. Hij is hoofdorganist van de Geref. Kerk (Vrijg.) in Ommen en bespeelt daar het nieuwe, fraaie Edskes-orgel. Bij de FNZ kreeg hij zijn koorleidersvorming. Verder bekwaamde hij zich ook in orkestdirectie. Hij is dirigent geweest van talloze koren, nu is hij nog dirigent van het Gereformeerd Mannenkoor “IJsselmond”uit Hasselt. Hij is parttime werkzaam in het onderwijs en is tevens actief als producer en muziekregisseur bij studio Mirasound in Amersfoort. Daarnaast schrijft en arrangeert hij veel muziekstukken.
Urker Zangers o.l.v. Roelof Elsinga
Als Elsinga in 1991 bij het mannenkoor aan zijn taak begint, begrijpt hij dat de ,,Urker Zangers” een gevarieerd repertoire willen zingen. Hij voelt de sfeer van het koor goed aan en, in zijn eigen stijl en op bekwame wijze, geeft hij gehoor en vorm aan deze unieke identiteit van het koor. Onder leiding van Roelof Elsinga studeert het koor verder op het rijk voorhanden zijnde repertoire in onze map, maar ook op nieuwe en eigentijdse muziek. Het is de periode dat er geen elpees meer worden uitgebracht maar cd’s, en onder leiding van Elsinga brengt het mannenkoor uiteindelijk drie cd’s uit waaronder een live-opname van het 30 jarig jubileumconcert (bij ons tijdelijk uitverkocht), gegeven op Urk in 1998. Vaste begeleider is dan Johan Bredewout. Het koor maakt met Roelof Elsinga concertreizen naar Denemarken (1994) en Duitsland (1998). In acht jaar worden er uiteindelijk vele concerten gegeven en diverse medewerkingen verleend in ons eigen land.
In 1999 besloot Elsinga om naast zijn (reeds genoemde) drukke werkzaamheden meer tijd voor zijn gezin vrij te maken. De ,,Urker Zangers” repeteerden toen nog op de zaterdagavond. Dit feit, in combinatie met de reistijd Ommen – Urk, deed Elsinga uiteindelijk na ruim acht drukke jaren besluiten de muzikale leiding van het mannenkoor over te dragen aan een andere dirigent. Op 22 juli 2000 nam het koor tijdens een gezellige avond te Urk afscheid van (het echtpaar) Elsinga. Dat viel zowel het koor als Roelof toch wel zwaar, en dat is te begrijpen na een periode van samen hard aan hetzelfde doel werken. Er zijn in deze periode vele vriendschappelijke banden ontstaan. Het koor kreeg als aandenken van Elsinga nog een laatste arrangement overhandigd: Go down Moses. Op de cd “Als ik Hem maar kenne”, de eerste opname onder leiding van zijn opvolger Jacob Schenk, is dit cadeau van Elsinga opgenomen. Het echtpaar Elsinga was aanwezig bij het presentatieconcert van deze cd, wat gelijktijdig de presentatie was van Jacob Schenk als de nieuwe dirigent. De ,,Urker Zangers” kijken dankbaar terug op een goede en nauwgezette samenwerking met Roelof Elsinga. In 2009 werd Elsinga Lid in de Orde van Oranje-Nassau, mede vanwege zijn activiteiten bij ons mannenkoor.
Met dit koor maakte hij een aantal fraaie cd’s, met vernieuwend repertoire.
Ook werd meegewerkt aan optredens o.a. voor de EO en was het koor te zien op grote podia zoals het “Muziekcentrum” in Enschede.